Hamarosan itt a medvehagyma virágzás ideje, amikor a nedves, ritka aljnövényzetű erdőkben (bükk, gyertyán) fehér lepelként borít mindent a gasztronómiában és a természetgyógyászatban egyaránt hatalmas népszerűségnek örvendő növény üde illatú virága.
A szájhagyomány szerint azért lett medvehagyma a neve, mert leveleinek erős illata ébreszti fel a mackókat a téli álomból március végén.
Nyugat-Európában már védelem alatt áll, nálunk viszont sajnos még szabadon szedhető. Azért írom, hogy sajnos, mert mind a konyhában, mind gyógynövényként való felhasználásához a virágzás előtti állapotában érdemes leszedni, így azokon a területeken, ahol tömegesen szedik, megfosztanak bennünket a virágszőnyeg gyönyörű látványától.
Szerencsére a Gerecsében még a forgalmasabb túraútvonalak környékén is találkozhatunk érintetlen mezőkkel, legalábbis 2 éve, 2011 április végén még ez volt a helyzet. Az alábbi képek is ekkor készültek:
Medvehagyma lepel
2013.03.29. 10:58 gaianfood
Szólj hozzá!
Címkék: tavasz medvehagyma
A bejegyzés trackback címe:
https://gerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr285179468
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
